Αστική Αποζημίωση: ‘Dental (οδοντιατρική) ευθύνη – αμέλεια’

* Επί ‘Αστικής’ Αποζημίωσης…ΜΟΝΟ ο ΄ιατροδικαστής΄ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ !!!

  • Είναι ΗΘΙΚΗ ανάγκη της κοινωνίας μας πλέον ΄να βρίσκει΄ δικαίωση ο άρρωστος και οι συγγενείς του΄.
  • ¨Παράλειψη ή υποβάθμιση της κλινικής εξέτασης σημαίνει ανορθόδοξη άσκηση της ιατρικής¨

 

«Η ΄ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ΄ του ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ  στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ».

Σήμερα, καθώς αυξάνουν ολοένα οι περιπτώσεις καταγγελιών ασθενών προς τους θεράποντες γιατρούς και οδοντιάτρους, κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη ή μόνον απαραίτητη η επαρκής ενημέρωση των συναδέλφων, όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο και την πραγματικότητα της ιατρικής ευθύνης στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη νομοθεσία, ο γιατρός ή *οδοντίατρος που υποπίπτει υπαιτίως σε ιατρικό σφάλμα και προκαλεί ζημία στον ασθενή, εκτός της ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης του, είναι και υποχρεωμένος να αποζημιώσει τον ασθενή.

Σύμφωνα με πρόσφατο ελληνικό νόμο, σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος ο γιατρός καλείται να αποδείξει ότι δεν διέπραξε υπαίτιο σφάλμα. Ανεξάρτητα όμως από την εμφανή ύπαρξη ιατρικού σφάλματος, πάντα υπεισέρχεται το ερώτημα εάν αυτό συνετέλεσε στην πρόκληση της ζημίας, δεδομένου ότι η τελευταία μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά αίτια.

Πέρα από αυτή την πρακτική δυσχέρεια, ανακύπτει και ένα ζήτημα ερμηνείας της σχετικής νομοθεσίας όσον αφορά στο ποια είναι η αιτιώδης σχέση μεταξύ της ιατρικής ενέργειας γενικά και της προκαλούμενης ζημίας, η οποία ερμηνεία μπορεί να φέρει σε δυσμενή θέση είτε το θεράποντα ιατρό είτε τον ασθενή.

Από την άλλη πλευρά, σε κάθε περίπτωση είναι άκρως απαραίτητη η έγκυρη συγκατάθεση του ασθενή για κάθε θεραπευτικό σχήμα, η οποία προϋποθέτει την πλήρη ενημέρωσή του για τις επικείμενες ιατρικές ενέργειες και τους κινδύνους τους. Παραβίαση της υποχρέωσης αυτής καθιστά την ιατρική ενέργεια παράνομη, με περαιτέρω συνέπεια ότι αν ακολουθήσει οποιαδήποτε επιπλοκή ή ζημία, ο θεράπων ιατρός ή οδοντίατρος είναι υποχρεωμένος να την αποκαταστήσει, ανεξάρτητα αν αυτή οφείλεται ή όχι σε ιατρικό ή οδοντιατρικό σφάλμα.

  • Είμαι εδώ για να Σας βοηθήσΩ.-

Prof./Dr. Ορφέας Κ. Περίδης DMSc. – Ph.D. – Soc.

Forensic Medical Examiner – Ιατροδικαστής

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *